Kontaminanty

Voda môže vypadať aj chutnať výborne a napriek tomu byť závadná. Človek svojimi zmyslami prítomnosť mikroorganizmov a väčšiny chemických látok nie je schopný rozpoznať.

Čo negatívne ovplyvňuje kvalitu studničnej vody?

Baktérie a vírusy

Koliformné baktérie vo vodeNetesniace septiky, žumpy, nesprávne skladovanie hnoja alebo voľný pohyb zvierat v okolí studne je zdrojom tohto typu kontaminácie, ktorá môže byť príčinou mnohých vážnych infekčných chorôb. Aj obyčajné hnačkové ochorenie má často pri malých deťoch a oslabených osobách vážne následky.

Skutočnosť, že voda zo studne je dlhodobo používaná bez akýchkoľvek nepriaznivých dôsledkov, ešte neznamená garanciu jej nezávadnosti. Pravidelní užívatelia takej vody môžu byť voči týmto baktériám rezistentní, ale ochorieť môžu návštevy a malé deti, tak užívatelia samotní, pokiaľ sa v dôsledku rôznych príčin ich imunitný systém oslabí.

Dusičnany

Sú najčastejšou príčinou chemickej kontaminácie vody. Ich zdrojom je nadmerné alebo nesprávne používanie hnojív a úniky odpadných vôd zo žúmp, septikov a hnojísk.

Pri malých deťoch môžu spôsobiť tzv. methemoglobinémiu čiže modrú nemoc dojčiat, pri všetkých vekových kategóriách sú považované za možné riziko pre vznik niektorých chronických chorôb, vrátane rakoviny.

Toxické látky

Kontaminácia spodnej vody toxickými látkamiVodu môžu znečistiť, podľa činností prevádzkovaných v blízkom aj vzdialenom okolí studne, aj stovky rôznych človekom vyrobených a používaných toxických látok typu pesticídov, rozpúšťadiel, tekutých palív atď.

Látky prírodného pôvodu

Tieto látky sa môžu do vody dostávať z geologického podložia. Prítomnosť niektorých pozná človek podľa sfarbenia napr. bielizne (železo, mangán) alebo usadeniny na stenách varných nádob (vápnik a horčík), obvykle sa však nevyskytujú v zdravotne závadnom množstve.

Naopak určitá prítomnosť vápnika a horčíka vo vode je žiaduca, pretože pomáha chrániť pred vznikom radu civilizačných chorôb. Iné prírodné látky však človek nepozná – napr. arzén, fluoridy alebo radón – ani keď sú vo vode obsiahnuté v skutočne nebezpečnom množstve.

Nie je vám niečo jasné? Spýtajte sa nás

U nás za rady ani konzultácie nič neplatíte, preto nás v prípade akéhokoľvek dotazu neváhajte kontaktovať, radi vám pomôžeme.

  

Vyplnením a odoslaním tohto formulára nám udeľujete súhlas so spracovaním osobných údajov (NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) 2016/679), ktoré budú použité na účely jednorazového vybavenia dopytu alebo zodpovedanie zaslanej otázky. Prevádzkovateľ internetového portálu StudnaNaKluc.sk je jediným vlastníkom informácií získaných na tomto serveri.